Om Oss

Lyngør Trikotage er en ullvarefabrikk lokalisert i idylliske Sagesund, 6 km fra sørlandsbyen Tvedestrand. Vår visjon er å lage produkter av slitesterk kvalitet som passer norsk klima og bruk.

Historie og Tidligere Leveranser

Lindesnes Trikotage ble startet av paret Anette Marstrander og Øyvind Gunvaldsen (1957-2022) i 1989 på Sjølingstad, like ved Lindesnes og Lindesnes fyr. De ønsket å produsere gensere og ullprodukter i tråd med Sørlandsk tradisjon, for både sjø- og land-baserte aktiviteter. I 1997 flyttet paret til Sagesund i Tvedestrand, og endret navn på bedriften i tråd med Lyngør fyr i kommunen, det nye navnet ble Lyngør Trikotage. 

Før oppstarten av Lyngør Trikotage arbeidet Anette med kvalitet og testing av tekstil ved Norsk Tekstilinstitutt, mens Øyvind arbeidet med tekstilproduksjon på Dale Fabrikker. Da paret bestemte seg for å flytte sørover, gikk de til innkjøp av egne strikke- og symaskiner og startet sin egen Trikotage.  Siden den gang har paret hatt en rekke større og mindre leveranser. Lyngør Trikotage har levert større ordre til det norske sivilforsvaret og det norske forsvaret gjennom både marinen og hæren, firmaprofilering for diverse industriselskap som Gard, Hydro Aluminium og CeFront, leveranse til samtlige selvstendige butikker, eksempelvis på bryggen i Bergen, lokale Lyngør Seilmakerverksted, Hillesvåg ullvarefabrikk og Nordkapphallen, samt flere artige oppdrag som å strikke verdens største selbuvott for TV-showet Ylvis, en av VM-genserne for VM i Trondheim i 1997, og profileringsoppdrag for Kvikk Lunsj.

Dagens Drift

Lyngør Trikotage har i dag én strikkemaskin, samt 5 symaskiner for å sy de ulike sømmene som kreves. Bedriften eies og drives av Anette Marstrander, i samarbeid med hennes to voksne barn Sveinung og Thea Marstrander.

De siste årene har Lyngør Trikotage hatt fast avtale med Kongsberg Hoppklubb med Hoppgeneseren (tidligere Ready Genser) og til Oslo Badstuforening med Flettegenseren. I tillegg til større leveranser produserer Lyngør Trikotage også mye til privat og har spesielt fokus på produkter som passer til sommer på Sørlandet. Dette inkluderer lekre pledd og ullgenserne man kan trekke over seg på kjølige sommerkvelder, i tillegg til kraftigere produkter for lange dager i røft vær.  

Anette, Sveinung og Thea driver Galleri Sagesund i tillegg til Lyngør Trikotage. Sommer 2025 vil Lyngør Trikotage ha fabrikkutsalg av ullprodukter i Sagesund.

Fabrikken

Lyngør Trikotage benytter en Stoll strikkemaskin for å lage strikkestoffet som plaggene består av. Strikkemaskinen benytter helelektronisk møsntring, i kontrast til tidligere manuell mekanisk mønstring. Elektronisk mønstring betyr at mønsteret på genseren (motiv, strikkefasthet, snitt etc.) programmeres og sendes til strikkemaskinen. Mønsteret sendt til maskinen styrer tråførere og strikkenåler, som deretter bestemmer farge, strikkefasthet, bredde og lengde, med mer. Ut av strikkemaskinen kommer stykker med ullstoff, som deretter dampes. Damping må utføres for at maskene i stoffet skal sette seg. Etter damping klippes stoffet etter mønster og settes sammen manuelt ved hjelp av symaskiner.  

Lyngør Trikotage bruker 5 ulike symaskiner. Overlockmaskin brukes for å sy sammen bolen og armene. Denne maskinen klipper mens man syr og gir et jevnt avkapp. Blindfall brukes for å legge opp genseren/ribben på en måte der sømmen ikke synes. Kjedesømmaskin bruker vi spesifikt for å sy på halser der det er nødvendig. Vanlig rettsømmaskin brukes til halsetiketter og mindre sømmer. Kettlemaskin brukes for å felle av masker på pledd, pulsvarmere og andre produkter der sømmen synes og man dermed trenger en pen søm for avfelling.

Ved interesse for vår produksjon og maskiner tar vi gladelig imot gjester for omvisning på vår fabrikk.

Kettlemaskin
Overlockmaskin
Kjedesøm

Ullen

Garnet benyttet i produktene er vår desidert viktigste råvare. Garnet vi bruker kjøper vi inn fra Norsk Kunstvevgarn i Grimstad og Schöeller Bregenz.

Fra Norsk Kunstvevgarn hos Per Hoelfeldt-Lund får vi garn av Gammel Norsk spælsauull. Vi er veldig stolte av å være en av de siste trikotager som benytter garn fra spælsauen. Spælsau nedstammer fra de eldste sauene i Europa, og kjennes igjen ved sine korte haler. Spæl betyr nettopp dette, kort hale. Spælsauull er vanskelig å spinne til garn på grunn av de lange fibrene, noe Hoelfeldt-Lund og Norsk Kunstvevgarn har spesialisert seg på.

På grunn av sine lange fibre er spællsaull helt unik i form av stivhet og slitestyrke. Den krever altså noe mer å både produsere og håndtere, men man får tilbake unike egenskaper. Spælsauull har også vært svært populært innen tekstilkunst grunnet den flotte glansen.

Fra Schöeller Bregenz får vi kvitsauull fra ulike deler av verden, spesielt fra New Zealand. Schöeller Bregenz er en av Europas største garnprodusenter og har fokus på lik kvalitet på ullfiber hele året, til tross for naturlige sesongvariasjoner.

Skroll til toppen